Piecyk do pizzy G3ferrari

pizza

Włoski klimat

Obowiązkowym punktem każdej wycieczki do Włoch jest skosztowanie tradycyjnej włoskiej pizzy. Znakomite, świeże dodatki zapieczone na idealnie cienkim, kruchym cieście o przyrumienionych brzegach to punkt odniesienia dla wszystkich prób samodzielnego wypieku pizzy. Niestety, wygórowane oczekiwania rozmijają się najczęściej z dość przeciętnym smakowo rezultatem. Dlaczego tak się dzieje? Oczywiście, zarówno odpowiednie proporcje składników, jak i sposób wyrabiania ciasta mają ogromne znaczenie dla efektu końcowego. Niemniej jednak, decydującą rolę w przygotowaniu doskonałej pizzy stanowi odpowiednia temperatura wypieku. We Włoszech, tradycyjna pizza przygotowywana jest w piecach szamotowych rozgrzanych do temperatury 480°C. W popularnych pizzeriach, piece elektryczne ustawia się jednak nieco niższą temperaturę, zazwyczaj w przedziale 350-400°C. Możliwości naszych zwykłych domowych kuchenek elektrycznych nijak się mają do tak wysokich parametrów. Nawet wykorzystanie specjalnego kamienia do pizzy nie zmieni faktu, że temperatura w domowym piekarniku jest zwyczajnie zbyt niska do wypieku idealnego placka. Czy wobec tego powinniśmy zrezygnować z samodzielnego przygotowywania pizzy i pozostawić tę pracę specjalistom?

Domowy piec do pizzy

Zdecydowanie nie! W sprzedaży pojawiło się bowiem rozwiązanie pośrednie między klasycznym piecem opalanym drewnem, a domowym piekarnikiem elektrycznym. Wysokotemperaturowy piecyk do pizzy G3Ferrari rozgrzewa się do temperatury 400°C. Dzięki temu, danie gotowe będzie już w ciągu 5 minut. Krótkie pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze to sekret klasycznej pizzy neapolitańskiej.

Charakterystyka pieca

Piece G3Ferrari są stosunkowo niewielkie, dzięki czemu można je bez większych problemów umieścić na kuchennym blacie. Elementy grzewcze umieszczone zostały w podstawie urządzenia, pod kamieniem rozprowadzającym ciepło oraz w pokrywie piecyka. Na tylnym panelu znajduje się termostat oraz praktyczny 5-minutowy timer. Piecyk równie dobrze sprawdza się w wypieku pieczywa oraz różnego rodzaju ciast.