Czy chleb jest cenny

Polska kultura jest zwiazana z pieczywem. Od pokoleń przekazywano w polskich domach zalety tego rodzaju jak okazywanie szacunku dla pożywienia, a szczególnie dla chleba. Chyba raptem u nas przytomny był, a nawet w niektórych domach jest wciąż obecny, zwyczaj całowania bochenka jeśli spadł na ziemię, czy też czynienia znaku krzyża przed rozpoczęciem krojenia. Te obyczaje wyrażały mnóstwo więcej aniżeli samą ceremonialną czynność. Również i dzisiaj winniśmy dbać o szacunek dla tego
”chleb"/
ważkiego składnika żywieniowego w naszych domach. Jeżeli zaś chodzi już o sam chleb, to zgodzi się ze mną ponoć każdy, iż nie ma niczego zdrowszego niż chleb ostatnio pieczony w piekarni. Każdego ranka długie kolejki rozmieszczą się przy niewielkich stoiskach czy sklepikach, w jakich można zakupić ten delikates. Chrupiąca skórka, woń wypiekania, wszystko to składa się na niezapomniane wrażenia dla naszych zmysłów. Na nieszczęście niekiedy zdarza się, że człowiek nie zdąży urządzić się na cały weekend w świeży chleb. W takowej sytuacji może błąkać się krakowskimi uliczkami w poszukiwaniu miejsca, jakie pozwoli mu ocalić się przed kupnem chleba z któregoś z hipermarketów. Wielu ludzi frapuje się nad tym czy istnieje jakaś katowice piekarniaotwarta w niedziele kraków, gdyż ledwo w takim cudownym miejscu można zyskać upragnione pieczywo. Na szczęście istnieją tego typu miejsca, prawdziwe enklawy, pozwalające człowiekowi także w niedzielę zakupić wyborne bochenki. Może się to wydawać niektórym osobom dowcipne, iż z taką powagą o tym piszę, Jednakże prawdziwość jest taka, iż ktoś, kto ciągle żywi się ożywczym chlebem, to po pewnym czasie nie jest już w stanie spożyć tego, co oferują mu sklepy wielkopowierzchniowe. Dobrze jest sobie uwidocznić ponadto, iż przeważnie korzystają one z ciasta mrożonego, które przez czasami faktycznie nadzwyczaj długi czas leżakują, czekając na swoją kolej do spożytkowania. Dzieje się wtenczas tak, że pod przykrywką pieca działającego na terenie hipermarketu, sprzedaje się ludziom nie orzeźwiające, wspaniałe pieczywo, jakkolwiek stare, mrożone ciasto udające rzeczywisty chleb. Żeby Acz zaobserwować w smaku tę różnicę, to powinno się się wyspecjalizować, wysmakować w rześkim pieczywie z regularnych krakowskich piekarni. W przeciwnym razie zostanie się – być może już na zawsze – zjadaczem produktu, wyrobu chlebopodobnego, które zwodzi nas nie tylko smakiem, ale także rzekomo posiadanymi składnikami odżywczymi. Nie warto wpychać w siebie puste kalorie niewiadomego pochodzenia, dużo bezpieczniej i zdrowiej jest nakarmić się prostymi, znanymi, jawnymi składnikami, bez polepszaczy, spulchniaczy i innych okropieństw. Można ten tekst potraktować jako manifest, ponieważ jest to sprawa wielkiej wagi. Kłamstw na temat chleba jest obecnie tak wiele, że aż trudno człowiekowi przejść obok tego do porządku dziennego. Z takimi patologiami powinno się walczyć, trzeba dbać o wyśmienite imię piekarni, które bywają otwarte w Krakowie nawet w niedzielę. Kierują je posłańcy, prawdziwi ludzie, którym zależy na dobru człowieka, którym podlega na tym, ażeby jedli to, co jest potrzebne, a nie to, co jest tanie oraz wyprzedawane w markecie. Niech każdy weźmie sobie to do serca.